Sabtu, 19 Disember 2009
KHASIAT BAWANG PUTIH
Daya penyembuhan yang terkandung dalam bawang putih adalah suatu legenda. Sejak berkurun lamanya, ia telah digunakan oleh rakyat Mesir kuno, Bani Israel, tidak ketinggalan masyarakat di negara China. Di samping itu, keistimewaannya turut diakui oleh Charlemenge dan bapa kedoktoran, Hippocrates.
Setelah begitu lama dibiarkan terpendam, keupayaan dan khasiat bawang putih kini cuba dibongkar oleh sains moden. Dalam jangka masa 20 tahun yang lalu, lebih kurang 1 300 kajian mengenai bawang putih telah dijalankan. Bawang putih atau dikenali juga dengan nama Allium sativum, berada di bawah famili allium sama dengan bawang besar, bawang merah, daun bawang dan kucai. Bawang putih juga dikenali sebagai stinking rose. Tetapi hakikatnya, ia boleh digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Bermula dengan kanser dan penyakit jantung sehinggalah penyakit ulat air dan demam.
Banyak kajian menunjukkan bawang putih boleh menurunkan paras kolestrol dalam darah. Ada dua pandangan yang menyatakannya berdasarkan kepada kajian yang dijalankan. Yang pertama, bawang putih boleh merendahkan paras kolestrol dalam darah antara 9 hingga 12 peratus bagi mereka yang mempunyai paras kolestrol yang tinggi. Manakala kajian terbaru pula mendapati bawang putih tidak meninggalkan kesan kepada mereka yang mempunyai paras kolestrol yang rendah dan sederhana. Penyelidikan dilakukan dengan menggunakan serbuk bawang putih yang menyamai penggunaan satu labu bawang putih sehari. Manakala satu lagi kajian menggunakan minyak bawang putih yang bersamaan dengan dua labu bawang putih mentah sehari.
Pendapat kedua bagaimanapun, dibidas oleh Robert Nagourney, seorang doktor perubatan yang menyatakan bawang putih diproses berkemungkinan mempunyai bahan menurunkan kandungan kolestrol dalam darah. Bagaimanapun, fakta di mana bawang putih menghalang pengumpulan platlet dan pembekuan darah, yang mana ia mampu mengurangkan risiko berlakunya serangan jantung dan strok adalah benar.
Terdapat sebuah pusat penyelidikan yang menjalankan kajian mencadangkan bahawa bawang putih dan semua yang terletak di bawah famili allium berkesan menghalang perkembangan kanser. Kajian di makmal berjaya membuktikan ia berupaya menghambat pertumbuhan sel malignan dan bahan berkarsinogen. Selain itu, bawang putih juga mengandungi bahan antioksidan yang sangat berkuasa. Penyelidikan terkini yang dijalankan mendapati kandungan fitokimia dalam bawang putih boleh menyekat pembentukan karsinogen yang kuat iaitu nitroamina dan menghalang pertumbuhan sel kanser.
Bawang putih sebenarnya telah pun mempunyai sejarah yang cukup panjang digunakan sebagai bahan yang menghalang jangkitan kuman semasa peperangan. Malah ia juga khabarnya turut dikaji oleh Louis Pasteur dan Albert Schweitzer untuk merawat kes cirit-birit. Menurut Benjamin Lou, doktor perubatan di Universiti Linda Loma, bawang putih boleh menghalang pertumbuhan bakteria, fungi, virus dan parasit lebih berkesan daripada sesetengah antibiotik moden. Kajian di sebuah makmal di Hospital Boston City mendapati allicin berkesan menentang salmonell, streptococcus dan mikrob lain yang menyebabkan selesma dan pneumonia.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan